Pascal Van der Vennet
image1

Op zaterdag 11 februari vond de conferentie plaats op de Belgian Boat Show betreffende de herziening van de gangbare reglementering voor de pleziervaart. Deze wetgeving stamt nog uit begin van de vorige eeuw (1920-1930,1950-1970) en is bijgevolg dringend aan modernisering toe. Onder impuls van Staatssecretaris Philip De Backer en het Federaal Overlegplatform Pleziervaart zullen er vanaf januari 2018 belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd.

Een zeer belangrijke wijziging is het invoeren van een verplichte praktijkdag bij een erkende vaarschool.

Het behalen van het beperkt of algemeen stuurbrevet zal worden gekoppeld aan een verplicht aantal modules die de kandidaat moet behalen alvorens het brevet te kunnen bekomen. De theorie examinering zelf zou in handen blijven van de overheid.

Dit betekent dat de mogelijkheid om via een begeleider praktijk te doen wordt afgeschaft. Omdat hier te veel misbruiken mee gepaard gaan/gingen is dit een goede zaak. Goed zeemanschap is key! Dit wordt vervangen door een praktijktest bij een erkende vaarschool, zoals Start2Boat.

Concreet:

  • Het afleveren van het dienstenboekje/praktijkattest na praktijk-dag zal worden vervangen door het afleggen van een praktijktest waarbij de cursist alle manoeuvres zelf uitvoert.
  • De praktijkopleiding zal mogelijks langer dan één dag duren (afhankelijk van het vaargebied en type vaartuig), aangezien de cursist alle handelingen volledig zal moeten beheersen om te slagen en dit volgens de door de wetgeving opgelegde criteria.
  • Het systeem wordt meer modulair: beperkt, algemeen, yachtman, yachtnavigator als 4 niveaus (of gelijkgestelde)

 

Uiteraard is dit een goede zaak voor de veiligheid op het water, doch dit zal de prijs voor de opleidingen gevoelig opdrijven (zeker om een volledig ICC te verkrijgen wat in het buitenland bij het huren van een boot toch wordt verlangd).

Een ander element in de wetgeving is de wijziging en modernisering in de uitrusting van een schip.

De uitrustingsvereisten op een schip zullen worden aangepast aan modernere normen. Eén van deze elementen zou kunnen zijn dat vuurpijlen voor zeegaande pleziervaart zouden kunnen worden vervangen door alternatieve noodsignalen die via digitale weg of visuele weg de aandacht zou kunnen trekken. Uiteraard goed nieuws, aldus Start2Boat, aangezien vuurpijlen natuurlijk een vervaldatum hebben en dat de verwijdering van de vervallen vuurpijlen gevaarlijk afval met zich meebrengt. Opnieuw een vermindering van onze ecologische voetafdruk. De wijzigingen in de uitrusting zouden echter breder gaan dan alleen de vuurpijlen, we volgen de wetgeving op de voet. (Is een hamer effectief nodig op een schip dat niet uit hout is vervaardigd?)

De gewijzigde wetgeving voorziet de uitbouw van een erkenningssysteem voor de opleidingscentra.

Dit kunnen wij, als uiterst professionele vaarschool met instructeurs met de juiste kwalificaties, alleen maar toejuichen.

De huidige wildgroei van vaarscholen is voor de kandidaat voor het behalen van het vaarbewijs op dit moment geen goede zaak. Kwantiteit gaat bij velen ten koste van kwaliteit: overvolle (parochie-)zalen, onervaren instructeurs, slecht onderhouden boten, ...

Onze instructeurs zijn RYA geschoold (theorie/praktijk) en/of bezitten het diploma van yachtman. Bovendien volg(d)en zij "Basic Safety Training" en de STCW master 200 GT bij NaviClass. Dit omdat er niet alleen de Belgische wetgeving speelt, maar ook de internationale. Onze Belgische kust is immers maar 50km breed op 12 zeemijl ver. Je zit dus al snel in internationale wateren of andere nationale wateren van onze buurlanden.

Met onze vloot van zeven jonge en perfect uitgeruste boten op de diverse locaties in België, ons uitmuntend lesmateriaal en ons goed georganiseerde backoffice zien wij de erkenning van vaarscholen dus als positief voor elke cursist.

We kunnen het enkel maar herhalen, tijd om nog dit jaar je vaarbewijs én ICC te halen bij Start2Boat !

Met ons promopakket met een transparante prijs van 299 euro all in ben je volledig klaar om te varen:

  • Theoretische cursus in kleine groepen (6-8 cursisten gemiddeld)
  • Praktijk-dag op het water op nieuwe en goed uitgeruste boten, overal in Vlaanderen en met maximum 4/5 cursisten aan boord
  • Cursus VHF marifonie met syllabus inbegrepen
  • En een gratis examensimulator voor iedereen.

Je weet waaraan je begint, weet wat het je kost, en binnen de kortste keren ben je klaar om te genieten achter het roer van een boot. Voor alle boekingen en inlichtingen: info@Start2Boat.be

Disclaimer

Alle informatie, zowel onder de vorm van tekst, bestanden als beelden als eender welke andere vorm wordt door Start2Boat enkel ten informatieve titel ter beschikking gesteld.

Start2Boat kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de onjuistheden of tekortkomingen in de gegevens zoals die vermeld staan op de site. Incorrecte gegevens of tekortkomingen op de site geven geen recht op een financiële compensatie.

Contact Details

Telefoon:+32 478 314 322
Email: info@start2boat.be
Website: www.start2boat.be
Facebook: www.facebook.com/Start2boat

Krommehamlaan 32,
9031 Drongen,
België,
btw nr: BE0647988308